Od 01.04.2020 roku miały obowiązywać nowe załączniki do ustawy o VAT zawierające odmienny od dotychczasowego zestawienia towarów i usług uporządkowanych wg. poszczególnych obniżonych stawek VAT .
Te nowe zasady pogrupowania towarów i usług zostały oparte na nomenklaturze scalonej CN w zakresie towarów i PKWiU z 2015 roku w zakresie usług.
Założeniem tego rozwiązania było przyjęcie założenia :
1.Przyjęcie jednej takiej samej stawki podatku dla całych działów CN
Np.. Stawki obniżone będą miały zastosowanie do produktów żywnościowych-stawka 5% to zostaną nią objęte całe działy ( czyli wszystkie towary sklasyfikowane w danym dziale CN)
-Mięso i podroby jadalne
-Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne
-Owoce jadalne i orzechy: skórki owoców cytrusowych.
ZAŁOŻENIE –w przypadku konieczności zmiany stawki na dane towary –obniżenie stawek poprzez równanie w dół.
EFEKT –znaczące zmniejszenie liczby pozycji w nowych załącznikach nr. 3 i nr.10 w których są towary i usługi opodatkowane wg. Stawki 8% i 5% ( w zał. Nr.3 z 150 pozycji do 73 poz. A w załączniku 10 z 35 poz. Do 24 poz.)
23 marca 2020 r. Ministerstwo Finansów poinformowało, ze wychodząc naprzeciw postulatom podatników, przesuwa termin stosowania nowej matrycy stawek podatku VAT -zacznie ona obowiązywać od 1 lipca 2020 r., a nie od 1 kwietnia br.
Oznacza to, że do 30czerwca2020r.:
Będą stosowane dotychczasowe przepisy ustawy o VAT i przepisy wykonawcze do tej ustawy dotyczące stawek tego podatku,
Do celów opodatkowania VAT będzie stosowana Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU2008),
Wydane do 30czerwca2020r .wiążące informacje stawkowe(WIS) będą zapewniały podatnikom ochronę dla czynności podlegających opodatkowaniu wykonywanych od 1 lipca 2020r.
Natomiast po 1 lipca 2020 roku do celów opodatkowania VAT dla towarów będzie stosowana Nomenklatura Scalona CN, dla usług PKWiU2015
Na co przede wszystkim należy zwrócić uwagę po 01.07.2020 roku?
TOWARY-niższe stawki
Równanie w dół, więc obniżenie stawek, będzie dotyczyło m.in. takich towarów jak:
‒owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy(pistacjowe, migdały, kokosowe)dział CN08– stawka5proc.(do końca czerwca opodatkowane 8%),
‒pieczywo każdego rodzaju, włącznie z ciastkami (CN19)–stawka5%.(do końca czerwca2020 trzy stawki:5proc.,8proc.i23proc.),
-stawką 5% objęte są od 1.07.2020 wszystkie produkty z działu CN19 (przetwory ze zbóż, mąki, skrobi, pieczywa cukiernicze, makarony nawet poddane obróbce cieplnej, chleb bułki i pieczywo cukiernicze, ciasta herbatnik i itd..
‒zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna– w tym również dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego (CN2104)–stawka5%(do końca czerwca8%.),
‒musztarda, przyprawa słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa , tymianek )CN09–stawka8%(do końca czerwca zasadniczo23% niektóre 5%)
‒wszystkie książki– drukowane, na dyskach, taśmach i innych nośnikach oraz w formie elektronicznej(e- booki)–stawka5proc., e- booki będą objęte niższą stawką od 1 kwietnia 2019r.lub 23proc.(dziś 5lub 23 proc.),
‒produkty dla niemowląt i dzieci, czyli żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe– stawka5%(do końca czerwca8%)
‒artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy)– stawka5%(do końca czerwca8%),
‒wszystkie gazety ,dzienniki i czasopisma, czyli drukowane, na dyskach, taśmach i innych nośnikach oraz w formie elektronicznej(e-prasa)–stawka 8proc.(do czerwca 2020 23%).
Równanie górę Towary-wyższe stawki
Wzrost stawek na:
–niektóre przyprawy nieprzetworzone (m.in. gałka muszkatołowa, kmin, szafran, kurkuma)–stawka 8proc.(do końca czerwca2020 5proc.),
–owoce morza (np. homary, ośmiornice, krewetki, przetwory z nich, kawior)–stawka23proc.(do końca czerwca 2020 5proc.),
–lód używany do celów spożywczych i chłodniczych–23 proc.( do końca czerwca 2020 8proc.),
–czasopisma specjalistyczne – 8proc.(do końca czerwca 5 proc.).
Na niezmienionym poziomie 8% pozostaną
Towary związane z ochroną zdrowia :
-bez względu na CN wyroby medyczne
-bez względu na CN produkty lecznicze
-bez względu na CN środki odkażające
–uzdatnianie i dostarczanie wody
Na niezmienionym poziomie 5% pozostaną
–napoje i soki owocowe
-napoje na bazie soi
Do sprzedaży przez placówkę gastronomiczną takich produktów jak kawa, herbata, baton czekoladowy czy danie z homarami, ośmiornicami, krewetkami itd. Będzie miała zastosowanie stawka 23%
UWAGA!!! Zasadą będzie stosowanie jednej stawki VAT przy jednej dostawie składającej się z kilku czynności .
Oznacza to , że zgodnie z orzecznictwem ETS opodatkowaniu VAT towarów i usług wg. Określonej stawki podlega sprzedaż ze wszystkimi elementami składającymi się na kompleksowy jej zakres określony w umowie, bez względu na sposób fakturowania zastosowany przez podatnika.
PRZYKŁĄD
-usługi hotelowe –powiązane z minibarkiem czy ze śniadaniem albo z organizacją imprezy towarzyszącej –np. „wieczory pobytowe z Duchami na zamku-obiekcie hotelowym”
-najem a refaktura mediów
-Sprzedaż towarów i połączony z nim transport towarów wliczony w cenę
Przykłady stawek do poszczególnych czynności:
1.Naprawa obuwia, odzieży, rowerów i usługi fryzjerskie stawka 8%
2.Zagospodarowanie i utrzymanie zieleni miejskiej –stawka 8%
3.Wynajem autobusów z kierowcami –stawka 8%
4.Wywóz śmieci i dzierżawa pojemników na gromadzenie odpadów –stawka 8%
5.Usługi związane z rekreacją –wyłącznie w zakresie wstępu –stawka 8%
6.Wstęp na basen, do kompleksu saun, do solariów, salonów masażu –stawka 8%
7.Oplata wpisowa za udział w biegach, mających formę biegu ulicznego –stawka 8%
8.Bilety na dyskotekę oraz sprzedaż napojów stawka 8% i 23%
9.Organizacja imprezy imieninowej dziecka w tak. Klubiku dziecięcym –stawka 8%
10.Przyłączenie do sieci wodociągowej wg. tej samej stawki co późniejsza dostawa-stawka 8%
11.Sprzedaż oprawek do okularów korekcyjnych –stawka 8%